Per què grimpen les plantes?

¿Por qué trepan las plantas?

T'has preguntat alguna vegada com és que existeixen plantes que grimpen cap amunt?

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Existeixen plantes que no segueixen el curs normal, sinó que, grimpen per tot allò que troben. Són plantes capaces de deixar el sòl i elevar-se buscant la llum solar i així aconseguir una fotosíntesi més eficient.

A més moltes han tingut una evolució de la seva espècie que per supervivència i cerca de llum com dèiem, grimpen cap a l'alt buscant major benefici.

De manera natural aquestes plantes tenen la capacitat d'adaptabilitat en totes les superfícies ja que disposen de ventoses, ganxos o arrels que van agarrant-se a tot objecte que hi ha al seu pas, hi ha unes altres que necessiten algun element per a subjectar-se.

Les enfiladisses són les que no necessiten cap mena d'ajuda ja que produeixen arrels adherents (adventícies) que els permet grimpar per parets de manera natural, murs ,etc. Van ocupant tot l'espai disponible deixant una mata densa de fulles.
L'exemple més clar seriosa l'heura  (hederas) o també varietats de parthenocissus (vinya verge).

Les plantes enfiladisses necessiten un suport artificial i s'aferren a algun element per a poder subjectar-se com si necessitessin una guia i d'aquesta manera créixer. Un exemple seria els gessamins o les bouganvilles.
 
Dins de les plantes enfiladisses es podrien classificar segons la seva manera de grimpar. El creixement, la nutrició i el clima al qual estan exposades també influeixen en la seva capacitat per a elevar-se.

Tenen maneres de grimpar:

  • Amb les seves tiges volubles pròpies, estrets i flexibles que els utilitzen per a poder elevar-se.
  • Amb arrels aèries (adventícies) que s'adhereixen a la superfície vertical.
  • Amb arracades que són modificacions de tiges o fulles en forma de ganxo que s'agarren per a continuar creixent. 
Les plantes enfiladisses són la millor opció per diversos motius tant si es té la idea d'una decoració diferent, per a tapar parets, realitzar murs vegetals decoratius o bé, per a utilitzar-les com a aïllants de factors climatològics.


Fotografies de @Pinterest

Si voleu que parlem d'un tema en concret en el pròxim blog, dejanos les teves idees, dubtes o suggeriments en claudia@jardineriajorman.com

Heura (hederas)
Parthenocissus (vinya verge)
Gessamí
Bouganvilles
Tiges volubles
Arrels adventícies
Arracades
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat